Facebook Voorma en Walch Makelaarsgroep BV
Twitter Voorma en Walch Makelaarsgroep BV
Vorige | Volgende

Klompweg 56 Nigtevecht

Deze woning is verkocht

Omschrijving

Stelt u het zich even voor.............

U zet straks uw picknickmand in uw sloep en staat voor de keuze: linksaf richting Muiden, of toch maar rechtsaf? Hoe u de Vecht ook volgt, hier rijgen de landgoederen zich als parels aaneen. De droom om ooit in zo’n elegant pand te wonen is voor u werkelijkheid geworden. De zorg voor het onderhoud van zo’n landgoed gaat geheel aan u voorbij. Want u heeft ‘the best of both worlds’. Het is een frequent gebruikte uitdrukking, maar zelden zo van toepassing als hier op Zwaanwijck. U heeft namelijk alle gemakken van een appartement, maar ook de rust, ruimte en cultuurhistorische rijkdom van een compleet landgoed. Dankzij een kleine maar buitengewoon betrokken Vereniging van Eigenaren doet de uitstraling van het geheel de status van rijksmonument eer aan. Het zorgvuldige (subsidiabele!) onderhoud van zowel de buitenplaats zelf als het – eveneens rijksmonumentale – omliggende park, maakt dat dit ensemble in sublieme staat is. Van het theekoepeltje tot het koetshuis, van de tennisbaan en het zwembad tot de fraaie smeedijzeren toegangspoort tussen de gemetselde zuilen. Zwaanwijck oogt als een plaatje.

Uw luxe appartement op Zwaanwijck: 215 m2 ‘historisch’ woongenot met een woonkamer, een eetkamer, een prachtige keuken, 3 slaapkamers en 2 badkamers. En dan is er nog zo’n 7 ha parkgenot met o.a. een zwembad, een tennisbaan en vrijstaande garage.

We rijden de oprijlaan op, waar het grind knerpt onder onze wielen. Het is een ongeschreven wet: een buitenplaats is geen buitenplaats zonder knerpend grind. Met een paar treden leidt de hardstenen trap naar het overdekte bordes met zijn imposante dubbele voordeur. De deuren zwaaien open. En dan volgt het eerste van vele ‘wow’-momenten.

Vanuit de vestibule stappen we de hal in. Hoog boven ons torent een glas-in-loodkoepel en een dubbele, marmeren bordestrap leidt naar de vide rondom. In 125 jaar heeft het neobarokke houtsnijwerk van het trappenhuis het zacht glanzende patina gekregen, dat zich nooit succesvol laat reproduceren. De witgepleisterde wanden met hun sierstucwerk maken de ruimte verrassend licht. Natuurlijk, wij zouden de lift naar boven kunnen nemen, maar het bestijgen van zo’n vorstelijke trap geeft een gevoel dat wij ons niet laten ontnemen.

Op de eerste verdieping bieden dubbele deuren met een Cuba-mahonie omlijsting in neorenaissance stijl toegang tot het appartement, dat uitzicht biedt over de stijltuinen – met spiegelvijver –, richting het fraaie koetshuis. Door hoge ramen valt een zee van licht binnen. De ‘flow’ in dit appartement is ideaal: een riante living is via dubbele suite-deuren verbonden met de eetkamer, die door de hoekligging beschikt over een charmante erker in een van de hoektorens van Zwaanwijck. Beide kamers hebben een openhaard: in de living een fraai geaderd marmeren exemplaar, in de eetkamer een robuuste, meer eigentijdse schouw. Die combinatie van klassiek en eigentijds is duidelijk een thema in dit appartement. Originele elementen zijn zoveel mogelijk intact gelaten en krijgen, juist door de introductie van een stoere blondeiken vloer en een state-of-the-art keuken, een extra accent.

Op de tweede verdieping vinden wij drie slaapkamers. De architect die verantwoordelijk was voor de verbouwing van Zwaanwijck wist wat hij deed, want door optimaal gebruik van de hoogte is in de master bedroom een vide gecreëerd. Hier bevinden zich een sublieme kastenruimte en eigen badkamer, die er een vijf sterren waardige master suite van maken. De badkamer die ter beschikking staat van kinderen – of gasten – is overigens even luxueus afgewerkt.

Weer terug op de woonverdieping kunnen wij het niet laten om even het romantische balkonnetje bij de keuken op te stappen – de perfecte plek voor die eerste ochtendespresso of dat laatste glas wijn van de dag. En dus ook de uitgelezen plek om na te denken over nóg een keuze: stappen we vandaag onze tennisbaan op of duiken we ons zwembad in?

Een stukje geschiedenis

Ter rechterzijde van de dubbele voordeur zien we het bewijs: al dit fraais is te danken aan een vrouw met visie. Want daar is een plaquette ingemetseld met de tekst ‘De eerste steen gelegd door Mevrouw J. Theunissen, Wed. den heer M.N. de Pré. 25 maart 1895’. Al lang voor mevrouw Theunissen de architect H.H. Hagedorn jr. inhuurde stond hier ook al een buitenplaats. De eerst bekende eigenaar was Jan Pieter Oostwaard, die tussen 1718 en 1735 een hofstede ter plaatse in bezit had. Oostwaard verkoopt zijn bezit aan Quirinus Brants, een rijke Amsterdamse koopman die, geheel in lijn met de trend, er een buitenhuis laat bouwen. Langs de Vecht was het destijds echt een wedstrijdje ‘keeping up with the Joneses’, waarbij de ene na de andere Amsterdamse koopman het achttiende-eeuwse equivalent van de ‘skybox’ als statussymbool liet optrekken. Eind negentiende-eeuw komt Zwaanwijck in handen van Marinus Nicolaas de Pré, woonachtig aan de hoofdstedelijke Keizersgracht en een vooraanstaand geldhandelaar. Marinus wordt verliefd op zijn dienstmeisje, Johanna Theunissen, en het stel trouwt. Marinus houdt er een uitbundige levensstijl op na, overlijdt dientengevolge jong en laat Johanna een enorm vermogen na. Johanna vindt Zwaanwijck – in lijn met de traditie dan nog vooral in gebruik als zomerverblijf – maar een donkere bedoening en wil iets lichters. De sloophamer gaat er doorheen en Hagedorn schetst het landhuis zoals wij dat nu zien, compleet met een nieuw koetshuis, tuinmanswoning en een houten theekoepel in chaletstijl. Twee jaar later is Johanna’s visie werkelijkheid geworden en wordt de nieuwe buitenplaats ingewijd met een groot feest. Ook alle inwoners van Nigtevecht worden uitgenodigd, want Johanna is haar eenvoudige afkomst niet vergeten. Lang kan zij helaas niet genieten van haar nieuwe huis. Op 28 december 1899 overlijdt zij, pas 49 jaar oud.

De aanvankelijk formele aanleg van het landgoed – dat tegenwoordig nog ruim 5 hectare beslaat – was in de eerste helft van de negentiende eeuw gedeeltelijk gewijzigd in een ‘Engelse’ aanleg met slingerpaden en vijvers met afgeronde vormen. Onder Johanna wordt het landgoed nog verder verlandschappelijkt en de serpentinevijver in de vorm van een zwaan wordt met een zijarm vergroot.

Wanneer in de jaren ’70 van de vorige eeuw de opstallen gesplitst worden in appartementen, wordt de doyenne van de Nederlandse tuinarchitectuur, Mien Ruys, ingehuurd voor een moderniseringsslag. En in latere jaren buigen de gerenommeerde tuinarchitecten Hans Veldhoen en – meer recent – Arend Jan van der Horst zich over het groen. Het resultaat van eeuwenlang deskundig en smaakvol groenbeheer is indrukwekkend, met volwassen boomgroepen – voornamelijk esdoorn, populier en kastanje – en imposante solitaire als eiken, beuken, platanen en kastanjes. Langs de schapenwei in het zuidelijk deel van het park staan romantische knotwilgen. En last but not least is er een recent herstelde hoogstamboomgaard, een geweldige plek voor de kinderen.

Voor een bezichtiging van dit luxe appartement, kunt u contact opnemen met Jacques E. Walch, Register Makelaar Register Taxateur, lid NVM/Fiabci of Bart Lammerts, Living Specialist. Nog beter is natuurlijk om uw eigen NVM Aankoopmakelaar mee te nemen.
Lees de volledige omschrijving

Kenmerken

Overdracht

Aanvaarding
in overleg

Bouw

Soort woning
bovenwoning
Type woning
bovenwoning
Soort bouw
bestaande bouw
Bouwjaar
1893
In aanbouw
nee

Details

Voorzieningen
dakraam, lift, rookkanaal, zwembad
Ligging
aan park, aan rustige weg, aan vaarwater, aan water, vrij uitzicht
Open portiek
nee
Permanente bewoning
ja
Daktype
schilddak

Bijzonderheden

Bijzonderheden
monument

Oppervlakten en inhoud

Woonoppervlakte
215 m²
Inhoud
874 m³

Indeling

Aantal kamers
6
Aantal slaapkamers
3
Aantal woonlagen
2
Aantal etages
3
Aantal badkamers
2
Badkamervoorzieningen
inloopdouche, ligbad, wastafel
Keuken type
dichte keuken, inbouwapparatuur

Isolatie en verwarming

Isolatievormen
volledig geisoleerd
Soort verwarming
cv ketel, open haard
Warmwater installatie
cv ketel
Ketel gas/olie
gas

Kadastrale gegevens

Kadastrale aanduiding
Nigtevecht A 1183
Eigendomssituatie
volle eigendom

Buitenruimte

Tuintype(n)
tuin rondom, zonneterras
Hoofdtuin achterom
nee

Garage

Garagesoorten
vrijstaand steen
Capaciteit
1
Aantal
1
Voorzieningen
elektra

Parkeergelegenheid

Faciliteit
op eigen terrein

Schuur/berging

Aantal
1
Soort
inpandig

VVE informatie

Periodieke bijdrage
ja
Reservefonds
ja
Vergadering
ja
Onderhoudsverwachting
ja
Opstalverzekering
ja
Inschrijving KvK
ja
Bekijk alle kenmerken

Alle foto's

Kaart Klompweg 56 Nigtevecht

naar Klompweg 56 Nigtevecht
Op 5 minuten loopafstand Op 5 minuten fietsafstand

Deel dit object

Laren
 

Huizen
 

Blaricum
 

Bussum
 

Naarden-Vesting

BUSINESS
 

TAXATIES EN ADVIEZEN